woensdag 6 juni 2012

NAVO doodt burgers bij luchtaanval in Logar in oosten Afghanistan

Bij een luchtaanval van NAVO-troepen in de Oost-Afghaanse provincie Logar zijn 18 doden gevallen, waaronder vrouwen en kinderen.

Dat meldt de Britse krant the Guardian. De burgers werden gedood toen ze een bruiloft aan het vieren waren, aldus de plaatselijke autoriteiten.

De aanval was gericht tegen Taliban-strijders die onderdak hadden gezocht in het huis, maar tussen de slachtoffers die door woedende burgers naar de provinciehoofdstad werden gebracht waren minstens vijf vrouwen en zeven kinderen, aldus een fotograaf van de Associated Press.

Het is niet duidelijk of de opstandelingen toestemming hadden gevraagd om het huis binnen te gaan, of met geweld binnen drongen.

Het hoofd van de provincieraad, Abdul Wali, zei volgens The Guardian dat er in het district werd gevochten tussen de Taliban en buitenlanders en dat de Taliban zich verborgen in het huis van een man met de naam Basir Akhunzada, een oudere van de mensen.

“Akhuandzada werd gedood, evenals zijn broer Qayoum Akhunzada, Qayoum vrouw. In totaal werden 18 burgers van zijn familie gedood.”

"Last night in Baraki Barak district there was fighting between the Taliban and foreigners and the Taliban hid themselves in the house of a man called Basir Akhunzada, an elder of the people," said Abdul Wali, the chief of the Logar provincial council, who discussed the bombing by phone from Logar.

"Akhundzada was killed, his brother Qayoum Akhunzada, Qayoum's wife. Altogether 18 civilians from his family were killed."

De politie zei dat er ook zeker 6 militanten onder de doden zijn. Maar de burgers rouwen alleen om hun eigen doden.

De BBC bericht dat NAVO zegt dat veel opstandelingen werden gedood en dat de luchtaanval werd ingezet nadat Afghaanse en buitenlandse troepen onder vuur kwamen te liggen van opstandelingen.

Afghaanse functionarissen zeggen echter dat 18 burgers werden gedood, waaronder vrouwen en kinderen.

Stamoudsten en functionarissen in Logar vertelden aan de BBC dat topcommandanten van de Taliban samen waren gekomen in een afgelegen dorp in het district Baraki Barak.

Afghaanse en NAVO-troepen omsingelden het huis en waarschuwden de Taliban om zich over te geven, maar werden vervolgens zwaar onder vuur genomen. Aansluitend riep de NAVO luchtsteun in.

Volgens Afghaanse inlichtingenfunctionarissen warden bij de luchtaanval 18 burgers gedood, waaronder vrouwen en kinderen, die op dat moment in het huis aanwezig waren.

De BBC meldt dat ook minstens 8 Taliban-commandanten werden gedood.

De NAVO bevestigd in een verklaring een groot deel van de lezing van de gebeurtenis, maar noemt de burgerdoden niet.

De NAVO verklaarde later niet te kunnen bevestigen of ontkennen of er burgerdoden zijn gevallen.